Het onstaan van een ei:
Het ei wordt geleidelijk gevormd gedurende een periode van ongeveer 25 uur. Veel organen en systemen dragen bij in het proces waarbij uit de grondstoffen in het voeder van de hen de stoffen ontstaan die onderdelen van het ei vormen.

De eierstokken:
De hen heeft, in tegenstelling tot de meeste dieren, slechts één werkende eierstok - de linker - die is gelegen in de lichaamsholte vlakbij de ruggegraat. In de vruchtbare periode heeft de vrouwelijke kip tot ongeveer 4000 zeer kleine eicellen (voortplantingscellen) waarvan enkele zich kunnen ontwikkelen tot volledige dooiers als de hen geslachtsrijp is. Elke dooier wordt omgeven door een dun-wandig vliesje of follikel dat aan de eierstok vastzit. Dit vliesje wordt rijkelijk voorzien van bloed.

De eileider:
De rijpe dooier komt vrij als het zakje breekt, en wordt opgevangen door de trechter van de linker eileider. (de rechter eileider functioneert niet.)
De linker eileider is een kronkelend buisje van ongeveer 80 centimeter lengte.
Hij is te verdelen in vijf apart te onderscheiden delen met elk een specifieke functie.
Het eerste deel van de eileider is de trechter (infundibulum) de geschatte tijd dat het ei in dit gedeelte door brengt is 15 minuten en ontvangt de dooier van de eierstok.
Als levend sperma voorkomt, vind hier de bevruchting plaats.

In het tweede gedeelte wordt het eiwit gevormd dit duurt ongeveer 3 uur. Albumine (wit) wordt afgescheiden en er vormt zich een eiwitlaag rond de dooier.
In het derde deel van de eileider wordt het vlies gevormd.
De binnenste en buitenste schaalmembramen worden toegevoegd, zowel als wat water en enkele minerale zouten hiervoor is ongeveer 1 uur nodig.In het vierde deel wordt de schaal gevormd en neemt dan ook de langste tijd in beslag ongeveer 21 uur.
Eerst wordt er wat water toegevoegd, waardoor het buitenste wit dunner wordt.
Dan wordt het materiaal voor de schaal toegevoegd (voornamelijk calcium carbonaat).
Er kunnen ook pigmenten worden toegevoegd om de schaal te kleuren bijvoorbeeld bruin of mintgroen.
Het vijfde deel is de cloaca/vagina, het ei passeert dit deel voor het leggen in een tijdsduur van ongeveer 1 minuut.© www.broedpagina.nl
powered by DEONLINEZAAK.NL